08:o0 AM Hari Bertemu Pelanggan Di Bangunan Banquet SUK ,Ipoh

 

10:00 AM –  Bertemu dan Berbincang Bersama Ahli Akademik dari Open Universiti

ou1 ou2 ou3 ou4 ou5

 

11:00 AM –  Taklimat Dan Cadangan Pemilihan Utiliti Dari Asia Debut ( Selangor )

ad1 ad2 ad3

 

02:00 PM – Melawat Sekolah Tahfiz Seruan Islam di Ipoh

 

03:45 PM – Melawat Kelas Tahfiz Di Lasah, Sungai Siput , Perak.

ss2  ss4 ss5 ss6 ss7 ss9 ss8 ss3 ss1

 

35:00 PM – Melawat dan Ramah Mesra Bersama Guru Dan Pelajar Sekolah Menengah  Tahfiz Darul Ridzuan Di Lenggong, Perak

l6l9 l1 l3 l4   l7 l8  l10 l5 l2

 

06:30 PM –   Menghadiri Majlis Perasmian Masjid Rahmaniah Kampung Kerunai Oleh  Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Perak Raja Dr Nazrin Shah ibni Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Di Masjid dan Menteri Besar Perak Di Masjid Rahmaniah Kampung Kerunai Grik.Perak

 a7a2 a3 a4 a5 a6 a1

 

Artikel / Portal / Keratan Akhbar

 

Perak Today

 Jul 23rd, 2013

Pondok  Al-Jaafar Bantu Belia Bermasalah  Dekati Islam, Timba Ilmu Agama

IMGL9266Pondok Al Jaafar yang terletak di Gopeng, mungkin satu nama yang kurang dikenali di khalayak ramai.Namun, usaha murninya membentuk semula golongan belia yang terjebak dalam masalah sosial sejak lapan tahun lalu wajar diberi pujian, apatah lagi beroperasi dalam keadaan yang serba kekurangan.

Menurut pengasasnya, Mohd Tarudi, walaupun berada keadaan yang serba kekurangan, pondok itu berjaya melahirkan golongan hafiz dan celik Al-Quran yang sebelum itu adalah golongan belia bermasalah yang terjebak dengan kegiatan mat rempit, penyalahgunaan dadah serta menjadi mangsa sumbang mahram.

Ketika ini, pondok itu menjadi tempat berteduh buat 24 penghuni yang turut dilantik menjadi imam dan bilal di masjid berhampiran Pondok Al Jaafar.

Katanya lagi, atas inisiatif membantu sesama Islam, pondok itu menerima sesiapa sahaja yang datang ke situ untuk menimba ilmu dan mengubah corak hidup mereka sebelum ini.Tidak mengharapkan sepenuhnya bantuan orang lain, pondok itu mengusahakan sendiri ternakan ayam kampung dan ikan keli yang dijadikan lauk seharian penghuninya.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).