IPOH: Keputusan Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar yang mengumumkan keluar daripada PAS membuktikan bahawa pemimpin pembangkang itu tidak mempunyai kredibiliti sebagai seorang wakil rakyat.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Belanja, Datuk Drs Mohd Nizar Zakaria berkata Mahfuz pada siri-siri ceramahnya sering memomokkan masyarakat kononya hanya PAS lebih baik daripada Barisan Nasional (BN), namun kini, dia dilihat berpaling padah dengan partinya sendiri.

“Kita cukup tahu bahawa Mahfuz ini merupakan ahli politik pembangkang yang cukup lantang dan agresif menyerang UMNO serta BN, malah sering menyifatkan hanya partinya yang terbaik.

“Tetapi kini berlaku sebaliknya di mana dia meninggalkan parti yang didokongnya lebih daripada 30 tahun,” katanya.

Tambahnya lagi, pengumuman Bekas Naib Presiden PAS itu juga bukanlah sesuatu yang mengejutkan.

“Kalau dilihat daripada ulasan ahli-ahli PAS sendiri, tindak-tanduknya itu telah lama dapat dihidu di mana sejak akhir-akhir ini dia sering mengeluarkan kenyataan yang tidak selari dengan partinya,” ujarnya ketika dihubungi Perak Today, hari ini.

Dalam pada itu, beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, Pendidikan Islam dan Pembangunan Sahsiah berkata rakyat kini sudah dapat melihat rentak pemimpin pembangkang yang dilihat tidak konsisten dalam perjuangan mereka khususnya untuk membela nasib rakyat.

“Rakyat perlu buka mata dan lihat sendiri yang mana walaupun ada segelintir pemimpin yang menghentam UMNO dan BN namun kitalah yang sebenarnya konsisten dengan perjuangan membangunkan masyarakat dan negara.

“Berbanding dengan pembangkang yang dilihat hanya berjuang atas kepentingan sendiri.

“Apabila cita-cita mereka tidak tercapai, mereka mula buat keputusan untuk mengkhianati parti,” katanya.

Jelasnya lagi, walaupun terdapat sedikit permasalahan dalaman parti-parti BN namun beliau berkata, BN sentiasa mempunyai jalan penyelesaian yang terbaik dan sentiasa mengamalkan semangat bermusyawarah berbanding pembangkang yang sering menunding jari antara satu sama lain.