Turut berangkat Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; Raja Di Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Almarhum Sultan Idris Shah dan Raja Puan Muda Besar Perak, Tunku Soraya Almarhum Sultan Abdul Halim.

Keberangkatan baginda diiringi oleh Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Abdul Puhat Mat Nayan, beberapa exco kerajaan negeri dan Yang Dipertua MDPT, Muhamad Ghopran Yeop Hamzah.

Pada majlis tersebut, Sultan Nazrin berkenan menandatangani plak sebagai gimik perasmian serta melawat pameran di galeri Kompleks MDPT.

MDPT yang dahulunya terletak di pekan Parit, telah dipindahkan ke pusat pentadbiran baharu di Kompleks Pentadbiran Daerah Perak Tengah yang turut menempatkan pelbagai agensi lain di Seri Iskandar, pada 23 September 1993.

Setelah hampir 20 tahun beroperasi di situ, MDPT membina bangunannya sendiri dan kini dinamakan sebagai Kompleks MDPT.

Kawasan pentadbiran di bawah MDPT adalah seluas 43,615 hektar merangkumi Parit, Simpang Tiga Buluh Akar, Tanjung Belanja, Bota, Seri Iskandar, Titi Gantung, Kampung Gajah dan Felcra Seberang Perak. – UTUSAN ONLINE