SERI ISKANDAR: Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan  dan Kerajaan  Tempatan akan mencadangkan kepada Kabinet supaya syarat maksimum pendapatan pemohon bagi Skim Sewa Beli Projek Perumahan Rakyat (PPR) di seluruh negara sebanyak RM2,500 dinaikkan kepada RM3,000.

Menterinya, Tan Sri Noh Omar berkata, beliau akan mengemukakan cadangan itu kepada Kabinet minggu depan.

Beliau berkata, langkah menaikkan syarat pendapatan pemohon bagi skim sewa beli PPR ini dibuat supaya ia selaras dengan penerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M).

 “‎Apabila ia selaras dengan BR1M maka mudah bagi pihak Kementerian untuk membuat semakan bagi memastikan pemohon-pemohonan yang benar-benar layak dapat memiliki rumah PPR,’’ katanya kepada pemberita.

 Beliau berkata demikian selepas merasmikan Program Perumahan Rakyat (PPR) di Bandar Universiti Seri Iskandar pada Isnin. Hadir sama Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.

Menurut Noh, menerusi skim sewa beli ini  kerajaan membina sebanyak 99 unit rumah PPR yang berharga RM157,000  setiap unit dan kemudiannya menjualnya kepada pemohon yang benar-benar layak pada harga RM35,000.
 
“Menerusi skim ini, pemohon yang berjaya dan terpilih tidak perlu membayar apa-apa deposit dan mereka hanya perlu membayar sewa bulanan  dalam tempoh tertentu sehingga tamat pembayaran dan rumah itu menjadi hak milik mereka,’’ katanya.

Katanya, pihak Kementerian akan membuat perjanjian dengan kerajaan negeri Perak bagi mengenakan syarat supaya pemilik rumah PPR tidak boleh menjual rumah mereka kepada pihak ketiga.

 Katanya pemilik hanya boleh menjual rumah PPR itu kepada kementerian.

 Terdahulu dalam ucapannya, Noh berkata, selain PPR di Seri Iskandar, Kerajaan Persekutuan telah menyiapkan tujuh projek PPR di negeri Perak yang meliputi  915 unit rumah.

 Projek rumah PPR itu adalah 29 unit di Kampar, 64 di Sungkai, 9 unit di Batu Gajah, 112 unit di B untong Permai, 45 unit di Tanjung Malim, 416 unit di PPR Buntong Harmoni, 240 unit di Batu 2 1/2 Taiping dan 260 unit di Kamunting.

Destroying other cars on the road eliminating opponent cars another great spy apps feature is the multiplayer game mode