9 NOV: Kerajaan diminta memberikan tawaran gaji tinggi setimpal dengan tahap kelulusan dan pendidikan kepada anak muda yang menerima tawaran kerja secara kontrak di bawah Program MyStep, pada tahun depan.

Ahli Parlimen BN-Parit, Datuk Mohd Nizar Zakaria, berkata beliau juga mencadangkan supaya dilanjutkan tempoh kontrak kerja menerusi program MyStep dan bukannya sekadar satu tahun sahaja.

“Saya juga hendak bertanya mengenai tawaran kerja secara kontrak melalui MyStep yang merupakan salah satu program dinamik dengan 50,000 peluang pekerjaan ditawarkan kepada belia dan lepasan graduan.

“Bolehkah kerajaan menawarkan gaji yang tinggi mengikut taraf pendidikan dan pengalaman pemohon selain dilanjutkan tempoh kontrak suapaya lebih panjang atau diserapkan terus ke sektor awam,” katanya ketika berucap menyokong perbahasan Bajet 2022 di Parlimen sebentar tadi.

Dalam pada itu, Mohd Nizar juga menyambut baik langkah kerajaan memperuntukan RM1.5 bilion termasuk tiada cukai keuntungan harta tanah bagi pelupusan harta selepas 6 tahun menerusi Belanjawan 2021.

Bagaimanapun, Mohd Nizar berkata timbul persoalan adakah kerajaan akan meneruskan pengecualian cukai pintu diberikan pihak berkuasa tempata (PBT) kepada pemilik kediaman sedia ada terutama kumpulan M40 bermula tahun depan.

“Bolehkah pelaksanaan moratorium bagi pemilik kediaman diteruskan bagi tempoh enam bulan lagi bermula Januari 2022 kerana ia amat membantu pemilik kediaman sedia ada bagi mereka yang kehilangan pekerjaan.

“Saya juga hendak mencadangkan supaya program perumahan penjawat awam hendaklah ditawarkan penjualan kuarters kepada mereka dengan harga berpatutan dan bukan mengikut pasaran semasa dalam usaha memastikan setiap kakitangan kerajaan memiliki rumah sendiri,” katanya