Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) Penggalak (Booster) atau lebih dikenali sebagai PICK-B bermula pada 13 Oktober 2021 susulan persetujuan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Jaminan Akses COVID-19 (JKJAV) Bil. 18/2021 pada 30 September 2021 dalam pemberian dos penggalak kepada penerima yang telah vaksin lengkap. Program ini dijangka melibatkan seramai 23 juta orang di Malaysia.

Anda tidak perlu untuk berdaftar untuk mendapat dos penggalak. Aplikasi MySejahtera akan memaklumkan tarikh janji temu. Anda juga boleh menghubungi fasiliti kesihatan untuk mendapatkan tarikh janji temu untuk mendapatkan dos penggalak.

Senarai fasiliti kesihatan awam boleh didapati di laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia di https://covid-19.moh.gov.my/vaksin-covid-19 dan senarai fasiliti kesihatan swasta yang terlibat adalah seperti di laman sesawang ProtectHealth Corporation Sdn. Bhd. (ProtectHealth) di https://vaksincovid.protecthealth.com.my/find

Aplikasi tempahan janji temu bagi dos penggalak akan dilancarkan dalam masa yang terdekat bagi memudahkan masyarakat membuat tempahan dengan lebih efisen. Ikuti laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mendapatkan maklumat-maklumat terkini mengenai PICK Booster.