KUALA LUMPUR: Mesyuarat Khas Parlimen bagi membincangkan dakwaan pemilikan saham Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki yang dijadualkan pada 19 Januari, ditangguhkan.

Menerusi surat yang dikeluarkan Setiausaha Dewan Rakyat Nizam Mydin Bacha Mydin, mesyuarat berkenaan ditangguhkan ke suatu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian atas sebab terdapat beberapa isu perundangan yang tidak dijelaskan lanjut.

“Mesyuarat Jawatankuasa Pilihan Khas bagi Agensi-Agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri Parlimen Ke-14 Bil 1 Tahun 2022 yang telah dijadualkan pada Rabu 19 Januari 2022 akan ditangguhkan ke suatu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian berikutan terdapat beberapa isu perundangan yang memerlukan pandangan undang-undang terlebih dahulu daripada Pejabat Penasihat Undang-Undang Parlimen,” menurut surat tersebut.

Sebelum ini, mesyuarat itu dijadualkan berlangsung pada 19 Januari di bangunan Parlimen.

Ketika ini, Jawatankuasa Pilihan Khas bagi Agensi-Agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri dipengerusikan oleh Ahli Parlimen Kuala Krai Abdul Latiff Abdul Rahman dan dianggotai oleh lapan Ahli Parlimen lain.

Antaranya termasuk Ahli Parlimen Pasir Salak Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, Ahli Parlimen Parit Datuk Mohd Nizar Zakaria, Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Mohd Azis Jamman dan Ahli Parlimen Selayang William Leong Jee Keen.

Selain itu, jawatankuasa itu turut dianggotai Ahli Parlimen Setiu Shaharizukirnain Abd Kadir, Ahli Parlimen Baram Anyi Ngau, Ahli Parlimen Kota Melaka Khoo Poay Tiong dan Ahli Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin.

Sebelum ini, Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) menegaskan bahawa satu sidang khas Parlimen perlu diadakan segera bagi membincangkan isu pemilikan saham itu sama ada sebelum atau selepas sidang khas berhubung isu banjir pada 20 Januari depan.

Ia berikutan Ketua Pesuruhjaya SPRM itu didakwa memiliki antara 1.9 juta hingga 2.9 juta saham dalam Gets Global Bhd pada 2016.