IPOH: Kerajaan Negeri melalui Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) sentiasa memandang serius terhadap pengagihan dana zakat terutamanya bagi anak-anak Perak yang melanjutkan pelajaran ke Timur Tengah.

Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, Pendidikan Islam dan Pembangunan Sahsiah negeri Datuk Drs Mohd Nizar Zakaria berkata, ia termasuklah kepada pelajar dalam bidang perubatan dan pengajian Islam Malaysia di Timur Tengah terutamanya mereka yang menerima bantuan dermasiswa.

Ujarnya, kadar bantuan dermasiswa bagi pelajar pengajian Islam yang menuntut di Jordan telah berlaku kenaikan sebanyak empat kali dalam tempoh 11 tahun bermula tahun 2005.

“Sehingga kini kadar bantuan tersebut adalah sebanyak RM11,000 seorang.

“Manakala bagi pelajar pengajian Islam di Mesir telah berlaku kenaikan sebanyak tiga kali dengan kadar terkini sebanyak RM6,500,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi menjawab soalan lisan yang diajukan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Abu Bakar Hussian (Pas-Titi Serong).

Tambahnya, MAIPk juga masih mengekalkan kadar bantuan Dermasiswa untuk pelajar perubatan sebanyak RM20,000 seorang bagi tahun 2016.

Walaubagaimanapun, MAIPk masing mempertimbangkan mana-mana pelajar yang mempunyai masalah tunggakan yuran pengajian.

“Sejumlah RM130,000 dana tambahan telah diberikan kepada 12 orang pelajar yang terlibat dalam masalah tersebut,” katanya lagi.

Dalam pada itu, beliau berkata, pihak MAIPk juga telah mengambil inisiatif dengan memberi bantuan berjumlah RM608,000 kepada 304 pelajar bagi kedua-dua bidang berkenaan masing-masing di Jordan dan Mesir.

“Bantuan tersebut termasuklah kepada 129 pelajar pengajian Islam di Jordan dan 175 pelajar perubatan Mesir sebanyak RM2,000 seorang sebagai tambahan kepada bantuan dermasiswa tahun 2016 sedia ada,” katanya.

Terdahulu, kerajaan negeri melalui MAIPk telah memberikan dermasiswa sebanyak RM47,163,760 kepada 6,083 pelajar yang menyambung pelajaran ke Timur Tengah mulai tahun 2005 hingga 2015.

Bantuan yang diberikan tersebut termasuklah bagi pelajar yang mengambil bidang pengajian pendidikan Islam (Sarjana), Pengajian Islam (Sarjana Muda); Pengajian perubatan dan juga Diploma.