SERI ISKANDAR: PAS hanya mencuba nasib untuk meletakkan calon yang kalah dua kali di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Belanja, kata ADUN Belanja, Datuk Drs Mohd Nizar Zakaria.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, Pendidikan Islam dan Pembangunan Sahsiah sebelum ini menewaskan Dr Najihatussalehah Ahmad di kerusi Parlimen Parit pada PRU12 dengan undi 2,873.

Beliau sekali lagi menumpaskan Ketua Dewan Muslimat PAS Perak itu yang kini dicalonkan sebagai calon PAS Kuala Kangsar di kerusi DUN Belanja dengan majoriti 2,963 undi pada PRU13.

Drs Nizar berkata, pencalonan bekas tandingannya itu adalah satu percaturan pucuk pimpinan PAS Perak yang meletakkan calon yang pernah kalah sebanyak 2 kali bertanding di kawasan baru.

“Bila dia dah kalah dua kali, maksudnya dia tidak diterima masyarakat di kawasan tersebut tapi PAS lihat bersesuaian, maka mereka letakkanlah dia mencuba di kawasan baru pula,” katanya kepada Suara Perak ketika ditemui di IKBN Seri Iskandar pada Sabtu.

Tambah beliau, kredibiliti Dr Najihatussalehah perlu dilihat dari segi komunikasi beliau di Kuala Kangsar yang sebelum ini tidak pernah mengenalinya sebagai seorang pemimpin.

“Untuk menjadi pemimpin, perkara paling penting adalah dia kena tahu selok-belok kampung dan apa masalah, apa yang perlu diperbaiki untuk orang kampung.

“Kena tahu apa jenis pembangunan yang diperlukan,sekarang ini dia adalah tetamu baru jadi dia kena selak ‘buku baru’,”ujarnya.

Semalam, Ketua Muslimat Pas Perak, Dr Najihatussalehah Ahmad diumumkan sebagai calon PAS bagi PRK Parlimen Kuala Kangsar.

Pengumuman itu dibuat sendiri Timbalan Presiden PAS, Tuan Datuk Ibrahim Tuan Man dihadapan ahli PAS dan masyarakat yang hadir di Markas PAS Kuala Kangsar.