KUALA LUMPUR: Soalan mengenai perancangan dan inisiatif oleh pentadbiran Barisan Nasional sebelum ini – Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA), Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) dan Mass Rapid Transit 3 (MRT3) – menjadi persoalan utama pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Berdasarkan kertas perintah Dewan Rakyat pada hari Khamis, Ahmad Hassan (Warisan – Papar) membuka prosidingnya dengan menimbulkan persoalan kepada Menteri Pengangkutan, Anthony Loke mengenai pandangan kerajaan berhubung cadangan syarikat penerbangan tambang rendah, AirAsia yang beralih ke Terminal 2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, serta rancangan untuk terbang dari Sabah ke India, China, Jepun, Korea Selatan dan Australia.

Soalan-soalan mengenai rancangan kerajaan untuk pelbagai projek pentadbiran terdahulu bermula dengan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin, menjawab soalan Datuk Mohd Nizar Haji Zakaria (BN-Parit) sama ada terdapat jaminan dan komitmen oleh kerajaan untuk meneruskan Projek PR1MA.

Zuraida sebelum ini mengatakan bahawa kementerian akan melancarkan penyelidikan terhadap aktiviti perniagaan, urusan dan prestasi PR1MA.

Katanya, PR1MA, hanya menyelesaikan kira-kira 11,000 unit kediaman berbanding sasaran 500,000 rumah yang akan diserahkan menjelang akhir tahun ini.

Sementara itu, Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh (Pas – Pasir Puteh) meminta penjelasan daripada Menteri Sumber Manusia M Kula Segaran mengenai status program SL1M, sama ada ia akan diteruskan atau tidak.

SL1M, sebuah program yang diwujudkan pada tahun 2011, bertujuan mengurangkan penderitaan golongan belia yang menganggur dengan memadankan kemahiran graduan dan keperluan syarikat.

Program itu dilaporkan berjaya membantu 46,700 pencari kerja.

Satu lagi inisiatif BN adalah projek MRT3. Nancy Shukri (BN – Batang Sadong) meminta penjelasan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng sama ada kerajaan merancang akan meneruskan projek pengangkutan bandar itu.

Pada 30 Mei, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan tidak akan meneruskan projek MRT3, yang menurutnya akan menelan kos pembinaan hingga RM40 bilion.

Che Alias ​​Hamid (Pas – Kemaman) meminta penjelasan Menteri Kerja Raya Baru Bian sama ada kementerian itu akan memenuhi janji untuk menghapuskan caj lebuh raya seperti yang dinyatakan dalam manifesto Pakatan Harapan.

Kos sara hidup juga menjadi topik utama di Dewan Rakyat, dengan persoalan oleh Datuk Seri Ahmad Maslan (BN-Pontian).

Ahmad akan meminta Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Saifuddin Nasution Ismail memberikan 10 sebab utama mengapa majoriti harga barang tidak turun, serta langkah-langkah dan garis masa untuk menyelesaikannya.

Kemungkinan penghapusan hukuman mati juga dibincangkan. Ramkarpal Singh (DAP – Bukit Gelugor) berhasrat meminta Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sama ada moratorium diperkenalkan, jika kematian penalti dimansuhkan.

Abang Ramkarpal iaitu Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo, akan menjawab soalan daripada Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah (BN – Lenggong) mengenai apakah rancangan kementerian untuk membasmi monopoli di sektor swasta, seperti kes Astro dalam industri penyiaran.