26 JULAI : Suruhanjaya Bebas Tatakelakuan Polis (IPCC) 2020 disifatkan satu keperluan yang mampu memperkukuh Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA).

Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata sekiranya berlaku sebarang salah laku terhadap suspek yang ditahan di bawah SOSMA, aduan boleh dibuat untuk siasatan lanjut.

“Saya menyokong IPCC ini kerana pada saya dengan adanya IPCC ini kita boleh memperkukuh SOSMA. Kita selalu dengar apabila suspek ditahan bawah SOSMA selalu dibangkitkan cerita berkenaan mereka diherdik atau ditekan.

“Dengan IPCC orang faham sekiranya berlaku penganiayaan sewaktu tahanan maka ada tempat untuk mengadu.

“Saya percaya jika yang ditahan itu dianiaya, peguamnya akan membuat aduan,” katanya ketika mengambil bahagian pada sesi perbahasan Rang Undang-Undang (RUU) IPCC 2020 di Dewan Rakyat, petang ini.

Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin ketika membentangkan RUU IPCC 2020 bacaan kali kedua itu berkata IPCC 2020 bertujuan untuk mempertingkat integriti, mengurangkan salah laku dan meningkatkan keyakinan orang ramai terhadap pasukan polis.

Dalam pada itu, Nazri berkata tidak adil untuk menghukum keseluruhan pasukan polis bagi kesalahan segelintir kecil anggotanya.

“Saya tidak nafikan mungkin ada seorang dua anggota polis melakukan perkara yang boleh dianggap menyalahguna kuasa tapi sebab beberapa orang ini tidak bolehlah kita kata seluruh pasukan polis kaki buli atau kaki menyalahguna kuasa.

“Ia tidak adil kepada majoriti polis. Jadi dengan adanya saluran ini kita boleh buat aduan maka kita boleh menjaga nama baik polis yang menjalankan tugas dengan baik sekali,” katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Parit, Datuk Mohd Nizar Zakaria menyifatkan RUU IPCC 2020 perlu disegerakan dan diluluskan sebulat suara bagi memartabatkan integriti polis.

“Perkara utama dan penting yang kementerian perlu pastikan adalah IPCC ini benar-benar bebas, telus dan berintegriti. Saya tidak mahu IPCC yang dibincangkan hari ini gagal seperti IPCMC yang terpaksa ditangguhkan,” katanya.

Tambahnya kerajaan juga perlu mengambil berat soal kebajikan anggota polis .

“Kerajaan perlu turun berjumpa wakil-wakil PDRM secara berkala untuk mendengar keluhan dan pandangan mereka soal kebajikan, pembangunan serta perkara-perkara lain.

Datuk Mohd Nizar Zakaria

“Tidak ada maknanya jika IPCC ditubuhkan tapi perkara mengenai kebajikan anggota polis tidak dijaga dan disusun rapi.Kebajikan yang kukuh satu cara membanteras anggota terjebak kegiatan rasuah,” katanya.

RUU IPCC 2020 adalah bgi menggantikan RUU Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) yang dibantah sebelum ini kerana memperuntukkan kuasa kepada suruhanjaya terbabit untuk menyiasat, menentukan dan mengambil tindakan terhadap individu dituduh.

RUU IPCC 2020 melakukan penambahbaikan dengan pengasingan kuasa di mana suruhanjaya itu hanya menjalankan siasatan dan mengesyorkan tindakan tatatertib manakala tindakan akan dijalankan oleh Suruhanjaya Pasukan Polis. – Oleh NUR EISYA