KUALA LUMPUR : Seiring dengan semangat dan aspirasi Keluarga Malaysia, mulai tahun ini, Bulan Keluarga Kebangsaan akan dikenali sebagai Bulan Keluarga Malaysia.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjelaskan sambutan pada bulan November ini akan menjadi platform untuk menyemarakkan keutuhan serta keterangkuman dalam Keluarga Malaysia, sekali gus menjamin kemakmuran dan perpaduan sebuah keluarga yang besar.

“Bulan November setiap tahun diisytiharkan sebagai Sambutan Bulan Keluarga Kebangsaan sejak tahun 2012, bertujuan menggalakkan penglibatan semua pihak untuk untuk mengukuhkan institusi keluarga dalam sosioekonomi negara.

“Ia selaras dengan pelaksanaan Dasar Keluarga Negara yang bermatlamat membangunkan keluarga yang sejahtera, sihat dan teguh serta berdaya tahan untuk memastikan kestabilan sosial demi kesejahteraan negara,” katanya dalam ucapan perasmian Bulan Keluarga Malaysia pada Ahad.

Bagaimanapun jelasnya, ia berbeza dengan konsep Keluarga Malaysia yang beliau cetuskan yang lebih memfokus kepada usaha menyatu-padukan rakyat Malaysia dalam sebuah keluarga besar bagi menghadapi cabaran krisis berkembar iaitu ekonomi dan COVID-19.

Pada masa sama, Ismail menggesa penyertaan kementerian-kementerian dan kerajaan negeri sebagai penggerak utama program.Katanya, kerajaan juga amat berharap sektor swasta, NGO dan komuniti turut mengambil bahagian agar program kesejahteraan keluarga dilaksanakan sebaik dan sebanyak mungkin mengikut kapasiti masing-masing.

“Penganjuran program juga boleh dilakukan pada peringkat nasional secara gandingan kerjasama dengan agensi kerajaan sebagai satu acara nasional negara bagi mempertingkatkan kesejahteraan Keluarga Malaysia,” ujarnya.

Selain itu, Ismail turut memberi jaminan kerajaan akan terus komited dalam memberikan yang terbaik kepada rakyat menerusi pelaksanaan inisiatif yang dibentangkan dalam Bajet 2022 dan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12).”Kerajaan memberi jaminan untuk terus komited dalam memberikan yang terbaik kepada rakyat.

Konsep Keluarga Malaysia yang dibawa kerajaan hari ini akan terus dijadikan sebagai falsafah pentadbiran negara.”Kepada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), teruskan usaha bagi memastikan institusi keluarga di Malaysia terus terpelihara dan sejahtera,” katanya.

Turut hadir pada majlis perasmian tersebut termasuk Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun, Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Shahidan Kassim dan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Noraini Ahmad di Taman Botani Perdana, di sini.